IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са готови да предоставят ракетни системи Patriot за Украйна

Донорска конференция в Париж събра 1 млрд. евро спешна помощ за Украйна, за да изкара зимата

07:41 | 14.12.22 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ са готови да предоставят ракетни системи Patriot за Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според тях решението е взето и чака финалното одобрение на министъра на отбраната Лойд Остин, а след това и подписа на президента Джо Байдън. Агенцията посочва, че украинският президент Володимир Зеленски многократно е искал да получи системите за противовъздушна отбрана, произвеждани от Raytheon Technologies и Lockheed Martin, за да бъдат защитени стратегически обекти на гражданската и военната инфраструктура. 

Около самите доставки обаче има доста неясноти. Възможно е Вашингтон да ги достави от своите "резерви" в Европа, вместо да се чака ново производство. Системите изискват и голям брой обслужващ персонал, чието обучение изисква месеци. По време на брифинг в Пентагона говорителят ген. Патрик Райдър коментира, че в момента украински военни се обучават за работа с различни системи и въоръжения на територията на Европа, включително и в Германия.

Преди дни стана ясно, че Полша ще подсили охраната на своята граница с Украйна с ракетни системи Patriot, които ще бъдат доставени от Германия. Полските власти поискаха системите да бъдат разположени в Украйна, вместо на тяхна територия. След като разгледа това искане обаче Берлин не се съгласи. 

Не е ясно и какви количества са готови да предоставят САЩ на Украйна - ако са няколко, те няма да променят съществено ситуацията, коментира живеещият в Москва анализатор Евгений Бужински, който е пенсиониран генерал от руската армия. "Дузина ракетни комплекса могат да защитят няколко обекта, а има хиляди", допълва той пред Bloomberg. 

От началото на октомври досега Русия извърши осем координирани масирани ракетни обстрела над Украйна и по данни на Киев са изстреляли повече от 1000 крилати ракети и дронове по обекти на енергийната инфраструктура. Това накара западните партньори да започнат да предоставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана - например Iris-T от Германия, Aspide от Испания, както и системи за защита от дронове. Последните данни сочат, че над 80% от руските ракети са успешно отбивани от украинските системи за ПВО. 

Ракетните комплекси Patriot ще подпомогнат за разширяването на покритието. Те са едни от най-продаваните противоракетни системи за защита, произвеждани в САЩ. 

Украйна използва предоставеното ѝ оръжие по предназначение

Министерството на отбраната на САЩ отчита, че Украйна ефективно използва предоставеното оръжие от западните партньори - "резултатите на бойното поле говорят сами за себе си", коментира говорителят на институцията Патрик Райдър. Той е категоричен, че Вашингтон няма достоверна информация, че Украйна препродава полученото въоръжение или не го използва по предназначение. 

Темата за разходването на помощите за Украйна - и военни, и финансови, повдигат част от републиканците, приближени около Доналд Тръмп. С победата на изборите за Конгреса те анонсираха, че ще проведат мащабни проверки по подозрения за корупция и незаконни действия при отпускането на помощта за Украйна, включително и в Киев. Нямаме какво да крием, отворени сме за проверки от страна на партньорите ни, коментира преди време украинският президент Володимир Зеленски. 

Междувременно на фронтовата линия има известно "замръзване" на действията - битките са направленията Маринка - Бахмут и Сватове - Кремена (в Донбас), като руските военни съобщават за придвижване напред, а украинските - за отбиване на атаките. През последните дни Украйна извърши няколко удара в Мелитопол, в Запорожка област, чиято цел е да затруднят логистиката на руската армия в източно направление, както и върху военни бази и командни центрове. Подобна тактика украинците предприеха и при освобождаването на Херсон. 

Институтът за изучаване на войната (ISW) анализира внезапната проверка на бойната готовност, извършена в Беларус на 13 декември, в своя дневен обзор за 293-я ден на войната в Украйна. В социалните мрежи се появиха кадри на колона от военна техника, включително 25 БТР, танкове и камиони с военни, но засега нито украинските власти, нито анализаторите очакват Минск да влезе във войната. 

Русия използва ракети, върнати ѝ от Украйна през 90-те

Според украинското разузнаване Русия използва ракети от 90-те години на миналия век, някои от които са върнати от Киев по силата на споразумението, подписано в Будапеща, с което Украйна връща ядрения си арсенал и въоръжение на Москва в замяна на гаранции за своята независимост и суверенитет. Документът беше подписан през декември 1994 година от лидерите на Украйна и Русия, а гаранти по изпълнението му са САЩ и Великобритания.

Спешна финансова подкрепа за Украйна

70 държави, компании и институции събраха 1 млрд. евро за спешна помощ за Украйна, които ще бъдат използвани за укрепване на енергийната мрежа на страната, както и за други обекти на критичната инфраструктура през зимата, пише Ройтерс. Средствата бяха набрани по време на донорска конференция, провела се в Париж и под егидата на френския президент Еманюел Макрон. 

По време на приветствие към участниците в конференцията Володимир Зеленски отчете спешната нужда от ремонт на енергийната система, като няма нито една ВЕЦ или ТЕЦ в страната без поражения от руските военни удари. Заради тези щети Украйна използва повече газ от предвиденото и са ѝ нужни средства за закупуване на още около 2 млрд. куб. метра, посочи още украинският държавен глава. 

ЕС изчисти и всички възражения около финансовата подкрепа за Украйна в размер на 18 млрд. евро, които ще бъдат предоставени на няколко транша през 2023 г. Средствата са заем с 10-годишен гратисен период и целта е да бъде покрит част от бюджетния дефицит, който очаква Киев в резлутат на войната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още